Yleistä


Joensuun Kataja Muodostelmaluistelu

Olemme Joensuun Katajan muodostelmaluisteluun erikoistunut urheilujaosto. Jaosto perustettiin vuonna 2013 ja sen tarkoituksena on tarjota muodostelmaluistelijoille kiva, sosiaalinen ja kasvattava harrastuspolku, joka kantaa varhaislapsuudesta aina aikuisikään saakka. Visionamme on luoda positiivista yhteishenkeä ja tarjota mukaansa tempaavaa toimintaa sekä luistelijoille että heidän perheilleen ja muille seuratoimijoille. Tavoitteita ja valmennusta ohjaa halu kehittyä ja menestyä kilpailuissa. Arvojamme ovat yhteisöllisyys, kannustaminen, avoimuus, toiminnan läpinäkyvyys, tasavertaisuus ja keskinäinen kunnioitus. 


Muodostelmaluistelu 

Muodostelmaluistelu on taitoluistelun joukkuelaji. Laji on kotoisin USA:sta ja sen juuret ovat 1980-luvulla. Muodostelmaluistelu on lajina kiehtova sekä monipuolinen ja varsin vaativa. Se haastaa harrastajat urheilullisten osa-alueiden ja taiteellisuuden lisäksi myös sosiaalisissa taidoissa. Hyvän perusluistelutaidon lisäksi luistelijoilta vaaditaan voimaa, kestävyyttä, eläytymiskykyä, taiteellisuutta sekä sosiaalisia taitoja. Muodostelmaluistelun peruselementtejä ovat erilaiset blokit, piirit, myllyt, rivit ja läpimenot. Muodostelmaluisteluelementtien lisäksi ohjelmassa tehdään paljon yksinluisteluelementtejä, kuten erilaisia askeleita, liukuja, piruetteja ja hyppyjä. 


Suomi on maailman parhaita muodostelmaluistelumaita

Muodostelmaluistelu on sekä Suomessa että muualla maailmassa kasvava ja kehittyvä urheilulaji. Maassamme on tällä hetkellä yli 150 kilpailevaa muodostelmaluistelujoukkuetta. Lajin viralliset MM-kilpailut seniorisarjassa on järjestetty vuodesta 2000 lähtien,  joista Suomella on kotiintuomisina ollut useita mitaleja. Myös joensuulaistaustaiset luistelijat ovat olleet mukana saavuttamassa MM-mitaleja Suomelle.

Junioreille on järjestetty epäviralliset MM-kilpailut, Junior World Challenge Cup, vuodesta 2001 lähtien joista Suomelle on tullut vuosittain loistavaa menestystä. Joensuun Katajan SM-juniorijoukkue Les Miracles edusti Suomea junioreiden epävirallisissa MM-kilpailuissa vuonna 2007 sijoittumalla kuudenneksi. Ensimmäiset viralliset junioreidein MM-kilpailut käytiin keväällä 2013 Helsingissä ja sieltä suomalaisjoukkueet nappasivat kultaa ja hopeaa.


Muodostelmaluistelu Joensuussa

Joensuulaiset muodostelmaluistelijat ovat menestyneet hyvin myös kotimaisissa kilpailuissa. SM-juniorijoukkue Les Miracles saavutti SM-pronssia vuonna 2006, ja paria vuotta myöhemmin keväällä 2008 joukkue ylsi hienosti Suomen Mestaruuteen. 

Tällä hetkellä seuralla on neljä kilpailevaa joukkuetta: tulokkaat, minorit, kansalliset juniorit ja kansalliset seniorit. Luistelijoita kilpailevissa joukkueissa on noin 80. Kilpailevien joukkueiden lisäksi seuralla on kehitysryhmä Mini Kristallit, aikuisten luisteluryhmä ja tekniikkaryhmä. Luistelukoulu järjestetään yhdessä taitoluistelujaoston kanssa. Luistelijat harjoittelevat tavoitteellisesti hauskanpitoa ja yhdessä tekemisen iloa unohtamatta. Tarmoa ja asennetta ei joensuulaisesta muodostelmaluistelusta puutu!