Yleistä

Joensuun Kataja Muodostelmaluistelu

Olemme Joensuun Katajan muodostelmaluisteluun erikoistunut urheilujaosto. Jaosto perustettiin 7.2.2013 ja sen toiminta alkoi virallisesti 1.5.2013. Jaostomme tarkoituksena on tarjota muodostelmaluistelijoille kiva, sosiaalinen ja kasvattava harrastuspolku, joka kantaa varhaislapsuudesta aina aikuisikään saakka. Visionamme on luoda positiivista yhteishenkeä ja tarjota mukaansatempaavaa toimintaa sekä luistelijoille että heidän perheilleen ja muille seuratoimijoille. Tavoitteenasettelua ja valmennusta ohjaa halu kehittyä ja menestyä kilpailuissa. Arvojamme ovat yhteisöllisyys, kannustaminen, avoimuus, toiminnan läpinäkyvyys, tasavertaisuus ja keskinäinen kunnioitus. 

Muodostelmaluistelu

Muodostelmaluistelu on taitoluistelun joukkuemuoto. Se lähti leviämään USA:sta 1980-luvun alussa. Muodostelmaluistelu on lajina kiehtova sekä monipuolinen ja varsin vaativa. Se haastaa harrastajat urheilullisten osa-alueiden ja taiteellisuuden lisäksi myös sosiaalisissa taidoissa. Hyvän perusluistelutaidon lisäksi luistelijoilta vaaditaan voimaa, kestävyyttä, eläytymiskykyä, taiteellisuutta sekä sosiaalisia taitoja. Muodostelmaluistelun peruselementtejä ovat blokit, piirit, myllyt, rivi, läpimenot, sekä erilaiset soololiikkeet.

Suomi maailman menestynein

Muodostelmaluistelu on sekä Suomessa että muualla maailmassa kasvava ja kehittyvä urheilulaji. Maassamme on tällä hetkellä yli 150 kilpailevaa muodostelmaluistelujoukkuetta. Suomi kuuluu Ruotsin, USA:n, Kanadan ja Venäjän lisäksi lajin johtaviin maihin. Lajin viralliset MM-kilpailut seniorisarjassa on järjestetty vuodesta 2000 lähtien joista Suomella on kotiintuomisina ollut useita mitaleja, viimeisimpänä Marigold IceUnityn MM-hopea ja Helsinki Rockettesin MM-pronssi 2019. Kaikki kolme Suomen huipputason SM-seniorijoukkuetta ovat kukin voittaneet maailman-mestaruuden. Myös joensuulaistaustaiset luistelijat ovat olleet mukana saavuttamassa MM-mitaleja Suomelle.

Junioreille on järjestetty epäviralliset MM-kilpailut, Junior World Challenge Cup, vuodesta 2001 lähtien joista Suomelle on tullut vuosittain loistavaa menestystä. Joensuun Katajan SM-juniorijoukkue Les Miracles edusti Suomea junioreiden epävirallisissa MM-kilpailuissa vuonna 2007 sijoittumalla kuudenneksi. SM-juniori- ja senioritason joukkueet kilpailevat ahkerasti myös ulkomailla järjestettävissä kutsukilpailuissa, joihin myös Les Miracles on osallistunut. Ensimmäiset viralliset junioreidein MM-kilpailut käytiin keväällä 2013 Helsingissä ja sieltä suomalaisjoukkueet nappasivat kultaa ja hopeaa, kuten myös keväällä 2015.

Muodostelmaluistelu Joensuussa

Joensuulaiset muodostelmaluistelijat ovat menestyneet hyvin myös kotimaisissa kilpailuissa. SM-juniorijoukkue Les Miracles saavutti SM-pronssia vuonna 2006, ja paria vuotta myöhemmin keväällä 2008 joukkue ylsi hienosti Suomen Mestaruuteen. Mestaruuden jälkeen joukkue hajosi.

Lajin harrastajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti ja tällä hetkellä seuralla on viisi kilpailevaa joukkuetta: tulokkaat, minorit, SM-noviisit, juniorit ja seniorit. Luistelijoita joukkueissa on yhteensä lähemmäs 100. Kilpailevien joukkueiden lisäksi seuralla on muodostelmakoulu, luistelukoulu ja aikuisten luisteluryhmä. Luistelijat harjoittelevat tavoitteellisesti hauskanpitoa ja yhdessä tekemisen iloa unohtamatta. Tarmoa ja asennetta ei joensuulaisesta muodostelmaluistelusta puutu!